پوستر نوعی گرافیك برای انتقال پیام
پوستر نوعی گرافیك برای انتقال پیام
تهران-ایرنا- پوستر یكی از انواع گرافیك است كه بیشتر در خدمت اطلاع رسانی و نقش انتقال پیام را دارد.
پوستر وسیله ای برای ارتباط بین پیام دهنده و پیام گیرنده است. اهمیت این وسیله بیشتر از این جهت است كه در كوتاهترین زمان در عین اختصار كلام، بهترین پیام و تأثیر را روی تعداد زیادی بیننده بر جای می گذارد.
پوستر همواره نقش متفاوتی در هنر بازی می كند. شاید اصلی ترین تفاوت پوستر با دیگر بخش های هنرهای تجسمی در نوع بیان و كاركرد آن باشد. البته می توان نام عمومی ترین و شاید مردمی ترین بخش از هنرهای تجسمی را نیز به آن اطلاق كرد.
نقش پوستر در سال های اخیر بسیار پر رنگ تر شده و می توان آن را پای ثابت هر رویداد سیاسی، اجتماعی، ورزشی و هنری دانست.
پوستر با بیانی كه دارد می تواند به سرعت فراگیر شود و نه تنها در سطح یك شهر و كشور بلكه در جهان نیز مشهور شود.
سرچشمه های پوستر را همچون مصورسازی، در گذشته های دور می توان جستجو كرد. به یك معنا نقوش برجسته آشوری، ایرانی و رومی، نوعی پوستر بوده اند، زیرا رویدادهایی را به روایت تصویر، توصیف می كردند كه در واقع تبلیغی برای حكومت بود. همچنین در مصر و رم باستان، ساختن آگهی های همگانی یا اعلامیه های دیواری معمول بوده است.
یكی از قدیمی ترین آگهی هایی كه كشف شده، پاپیروسی است كه پادشاه برای بازگرداندن یك برده فراری در مصر اعلام كرده است.
آگهی هایی نیز از قرون وسطی باقی مانده كه روی پوست نوشته می شد، حتی بعضی از اینها دارای تصویر نیز بود.
پوستر رنگی مصور، با نام هنرمندی فرانسوی به نام «ژول شره» آغاز شد. «شره» با نقاشان امپرسیونیست آشنایی داشت و در كار خود از رنگهای درخشان آثار آنان بهره فراوان برد.
چاپ حكاكی با نقطه كاری، قلم زنی روی فلز و غیره، روشهایی بودند كه با بهره گیری از آنها توانست به انواع قابل ملاحظه ای از رنگها و طرح ها دست یابد.
طراح پوستر متن و تصویر را با هم رویا رو می كند تا تماشاچی را هم با خودشان همراه كنند. برای رسیدن به هدفی كه پوستر به آن منظور طراحی می شود، طراح باید چارچوب امكانات این وسیله را بشناسد.
قطع پوستر، انتخاب رنگ، عناصر تصویری یا شیوه طراحی و عكاسی برای موضوع مشخص، انتخاب خط، نوع كاغذ، چاپ و محل نصب پوستر، مواردی است كه طراح پوستر باید مد نظر داشته باشد تا بتواند به بهترین وجه پیام مورد نظر خود را انتقال دهد.
سختی دیگر كار طراح پوستر این است كه برای خلق اثری مستقل كه بیانگر ذهن و روح مختلف و مكالمات و روابط درهم و مبهم باشد، باید به هنجارهای جامعه كه همگی در حال تغییر هستند تسلط داشته باشد.
استاد دانشگاه رشته گرافیك، در گفت و گو با خبرنگار هنرهای تجسمی ایرنا اظهار كرد: هنر گرافیك و زیرشاخه های آن بویژه پوستر، به عنوان یك اثرِ هنری-رسانه ای نقش پیام رسان را به مخاطب دارد.
‘فرزاد ادیبی’ افزود: پوستر صفحه ای چاپ شده یا دست نوشته است كه برای هدفی مشخص طراحی شده و روی دیوار یا جاهای مخصوص و محل عبور و مرور مردم نصب می شود.
وی گفت: در هر رسانه و در گرافیك، فرستنده پیام و گیرنده وجود دارند و اگر شیوهٔ بیان و ابلاغ پیام هنرمندانه باشد، ارزش افزوده ای به اصلِ پیام و رسانه است.
ادیبی افزود: هر چند سالها است كه پوسترهای زیبا و مطابق با اصول آكادمیك در ایران تهیه می شود كه حتی در سطح جهان مطرح شده اند، اما اهمیت پوستر و كاربرد آن در حل مسایل اجتماعی و كاربرد آموزشی آن هنوز شناخته شده نیست.
وی اضافه كرد: اكثر پوسترها به علت اینكه توسط افراد غیرحرفه ای و ناآشنا با این فن تهیه شده اند، از تركیب بندی و زیبایی شناسی و حتی رعایت اصول اولیه طراحی پوستر مثل نوع انتخاب، اندازه حروف و انتخاب سمبل و غیره ایرادهای اساسی دارند.
ادیبی گفت: سواد بصری، آگاهی انسان در جامعه امروز را به طور كلی بیشتر می كند و روحیه خلاقیت و سازندگی را در او تقویت می كند. پس برای تحقیق این موضوع با خلق آثار بصری، به ویژه پوستر برای غنی و پرمعناتر كردن آینده بشری كمك كنیم.